fbpx Skip to main content

Afgelopen maand hebben we weer een mooi thermische olie systeem in bedrijf gesteld. Deze keer aan boord van een 8.000 m3 sleephopperzuiger (TSHD). Dit betrof de uitvoering van een project voor een Nederlandse leverancier van innovatieve en efficiënte apparatuur, schepen en diensten voor de maritieme markt.

Veilige en gebruiksvriendelijke bediening

Interface-stroomschema-Konutherm-systeem.jpg

Konutherm is van A tot Z bij de realisatie van dit project betrokken. Van ontwerp en levering van het verwarmingssysteem tot en met de montage, het testen van de schakelkast en de alarmen en de daadwerkelijke inbedrijfstelling. Een volledig geautomatiseerde tweetrapsbrander houdt het systeem op de gewenste temperatuur. De schakelkast is voorzien van een digitaal stroomschema (MIMIC, zie foto). Via dit schema kunnen de gebruikers het systeem in één oogopslag controleren. Dit maakt het tot een bijzonder veilig en gebruiksvriendelijk systeem waarmee mogelijke storingen op eenvoudige wijze kunnen worden gesignaleerd en/of opgelost. Na een korte instructie door onze service engineers kunnen de gebruikers het systeem dan ook prima zelfstandig en op verantwoorde wijze bedienen. Zelfs als zij niet over enige relevante technische kennis beschikken.

Optimale warmteterugwinning

De sleephopperzuiger is voorzien van een gestookte ketel met dieselbrander, compleet met randapparatuur als boosters, separatoren, dagtank en pre-heaters. Het thermische olie systeem heeft een capaciteit van 500 kW en is voorzien van twee economizers (afgassenketels) van elk 250 kW. Via deze economizers wordt de warmte van de uitlaatgassen uit de hoofdmotor teruggewonnen. Dankzij deze installatie is geen extra brandstof nodig om alle systemen aan boord te verwarmen, omdat de warmte uit de uitlaatgassen hiervoor wordt ingezet. De 500 kW-ketel wordt voornamelijk gebruikt voor het opwarmen en vloeibaar houden van de zware olie (HFO) waar de hoofdmotoren op draaien.

Na haar eerste route over zee zal het schip rond eind dit jaar worden overgedragen aan de eindklant. Wij wensen TSHD Shanti Sagar 17 en haar bemanning behouden vaart. Wij zien uit naar de inbedrijfstelling van haar zusterschip!

Share This