Begin maart reisden twee collega’s van het Konutherm Serviceteam naar Zweden voor de inbedrijfstelling van een Konutherm KOH 0,4/25 500 kW gestookte thermische olie-installatie aan boord van het 44 meter lange bunkerschip Northern Skagerrak.
Hoe gaat zo’n inbedrijfstelling nu eigenlijk precies in het werk?
Het Serviceteam vertelt: het doel van een inbedrijfstelling is een veilige ingebruikname van de thermische vloeistof installatie die voldoet aan de geldende normen en veiligheidseisen. Hiertoe verrichten wij een inspectie op basis van twee belangrijke documenten: de ‘Site Acceptance Test’ en het ‘Piping en Instrumentation Diagram’ (PID). De ‘Site Acceptance Test’ is een lijst waarop alle veiligheidseisen vermeld waaraan het systeem moet voldoen voordat het in gebruik kan worden genomen. Het PID is een technisch schema dat alle leidingen en andere onderdelen van de thermische vloeistof installatie weergeeft.
Procedure inbedrijfstelling
Zoals gezegd, gaan wij op basis van de twee genoemde documenten aan de slag. We checken of aan alle punten is voldaan, of alles op de juiste manier is aangesloten, op de juiste plek zit en in de juiste richting. Vervolgens controleren we alle temperatuursensoren en stellen we de thermostaten, nozzles en de brander af. Aansluitend vullen we het systeem met thermische olie, waarna we het systeem ontluchten. Daarna doen we nog een fijnafstelling aan de hand van een rookgasmeting en controleren we de draairichting van de pomp.
Rapportage inbedrijfstelling
Als alle punten zijn gecheckt en de installatie ervan akkoord is bevonden, koken we het systeem tot 140 graden Celsius uit om het gebruiksklaar te maken. Van al onze bevindingen brengen we een schriftelijke rapportage uit aan de werf. Is alles oké, dan geven we ook gelijk een certificaat voor ingebruikname af. En zijn er tekortkomingen, dan moet de werf er eerst voor zorgen dat deze worden opgelost.
Gebruikersinstructie en veiligheid
Naast de voornoemde inspectie vormt ook de opleiding van de gebruikers een verplicht onderdeel van de procedure. Immers, de veiligheid van het systeem kan alleen worden gewaarborgd wanneer het ook op de juiste manier wordt bediend. Aan boord geven daarom een uitgebreide gebruikersinstructie aan de mensen die het systeem gaan bedienen. Ook overhandigen wij ze een korte instructie waarin alle belangrijke stappen en aandachtspunten vermeld staan waar de gebruikers op moeten letten. En welke acties zij moeten ondernemen in het geval van onverhoopte systeemstoringen. Veiligheid gaat voor alles!